Volg ons op Facebook (link)
Het project Poëzie Op Pootjes 2014/2015 is inmiddels afgesloten. Er kunnen geen gedichten meer worden ingestuurd.POËZIE OP POOTJES IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:


ARCHIEF NIEUWSBERICHTEN

--------------------------------
--------------------------------

Poëzie Op Pootjes in stijl afgesloten

De derde editie van het unieke Haagse gedichteninzamelingsproject Poëzie op Pootjes is op zaterdag 18 juni 2011 in stijl afgesloten met een grote theatervoorstelling in een nagenoeg uitverkocht Theater de Regentes.

Het doel van Poëzie Op Pootjes is om zoveel mogelijk gedichten te verzamelen over wat Hagenaars bezighoudt en daarbij tegelijk nieuw dichterlijk talent te spotten. Het gaat bij Poëzie Op Pootjes nadrukkelijk niet om een wedstrijd. Met liefst 471 nieuwe Haagse gedichten is dat doel ruimschoots gehaald. En Den Haag blijkt over verrassend veel dichterlijk talent te beschikken. 
 
Boekpresentaties
Op zaterdag 28 en zondag 29 mei werd het derde deel van het boek Poëzie op Pootjes gepresenteerd. Verspreid over twee dagen kwamen honderden dichters en andere belangstellenden samen in de Centrale Bibliotheek en boekhandel Paagman waar o.a. acteur Stephan Evenblij optrad.
Het boek '
Poëzie op Pootjes deel 3' is te koop bij boekhandel Paagman aan de Frederik Hendriklaan (online bestellen kanhier).
 
Overal gedichten
In de maand juni werd Den Haag ondergedompeld in poëzie. Er hingen posters met gedichten in de Haagse bibliotheken. Bijna alle geschreven Haagse media plaatsten gedichten van de deelnemers van Poëzie op Pootjes. De dichters waren in deze periode ook te zien en te horen op internet, radio en TV. Een aantal dichters trad op tijdens concerten van het Festival Classique.
 
Grote slotvoorstelling
Op zaterdag 18 juni was de grote slotvoorstelling van Poëzie op Pootjes in Theater De Regentes aan de Weimarstraat. Naast de vele tientallen Haagse dichters die in deze theatrale voorstelling te zien waren, werd ook meegewerkt door landelijke bekende dichters en artiesten zoals Gerrit Komrij, Wieteke van Dort, Tim Akkerman en het duo Marcel Verreck en Paul Pleijsier. Verder traden de hiphopgroep Lyricale Movement en volkszanger Captain Midnight op. Het Haagse kunstenaarsduo Sis Josip ontwierp voor de voorstelling een uniek videodecor. 
Klik hier voor de foto's van de slotvoorstelling.

Uitzending op TV
Een compilatie van de grote slotvoorstelling van Poëzie op Pootjes was op zaterdagavond 25 juni om 18.00 uur te zien op de regionale omroep TV West. Het programma werd die avond enkele keren herhaald en in totaal door 83.000 mensen bekeken.
Klik hier om de uitzending terug te zien.
Klik hier voor het promotiespotje van de slotvoorstelling.

--------------------------------

Eindscore Poëzie Op Pootjes: 
471 gedichten over het Haagse Gevoel

Inzenden niet meer mogelijk

Op vrijdag 15 april is om 24.00 uur de inzendtermijn voor Poëzie Op Pootjes gesloten. Als voorlopige eindscore voor 2011 komen we tot 471 nieuwe Haagse gedichten en daar zijn we maar wat trots op! Alle inzenders willen we dan ook hartelijk bedanken voor hun bijdrage. We gaan ermee aan de slag en iedereen krijgt bericht over wat daarbij allemaal te gebeuren staat.

Nog niet alle ingezonden gedichten zijn verwerkt. In de laatste week ontvingen we zo veel gedichten dat het enige tijd vergt om deze op de website te plaatsen. We hopen dat begin volgende week alle ingezonden gedichten hier te lezen zijn.

-----------


Dichten voor de Vrijheid


Naast Poëzie Op Pootjes organiseert de R.G. Ruijs Stichting op 5 mei aanstaande ook het
Bevrijdingsfestival Den Haag op en rond het Spuiplein. Als speciaal onderdeel van Bevrijdingsdag zal op donderdag 5 mei ‘s middags in de Centrale Bibliotheek een literatuurprogramma plaatsvinden, waarin tussen 14.25 en 14.55 uur ook een blokje gereserveerd is voor dichters van Poëzie Op Pootjes.

Hierbij nodigen wij u uit om uw dichtaders opnieuw te openen en nu een gedicht te schrijven rond het thema
Vrijheid ligt niet op straat’.
Omdat we in dit blok slechts 5 tot 8 dichters aan bod kunnen laten komen, zullen we uit de rond dit thema ingezonden gedichten een selectie maken. De geselecteerde dichters worden uitgenodigd hun gedicht te komen voordragen.

Voor deze gedichten gelden dezelfde spelregels als voor de normale inzendingen. Dus maximaal 20 regels. Verder mag zoals gebruikelijk alles.

Indien u geïnteresseerd bent (én op 5 mei ‘s middags beschikbaar bent!), dan verzoeken wij u ons uw gedicht te sturen via
info@poezieoppootjes.nl. Graag daarbij duidelijk vermelden: ‘Vrijheid ligt niet op straat’.

Rond 20 april maken wij de selectie bekend. Dat betekent dus dat u
uiterlijk 19 april uw gedicht moet hebben ingestuurd.

--------------------------------

Succesvolle workshop in Haagse raadszaal


In de vergaderzaal van de Haagse gemeenteraad is donderdag een succesvolle workshop gehouden met verschillende Haagse politici. De workshop werd verzorgd door Trees Steeghs van het Huis van Gedichten en leverde een aantal mooie bijdragen op van Kim Waanders, Martijn Bordewijk, John van Ringelenstein, Marieke Bolle, Tobias Dander, Irene van Geest, Rachid Guernaoui, Joris Wijsmuller, David Rietveld, Michel Rogier en Heleen Weening.


--------------------------------


Gratis Poëzieworkshops in de bibliotheken


Het gedichteninzamelingsproject Poëzie op Pootjes organiseert deze maand een viertal gratis poëzieworkshops in verschillende Haagse bibliotheken. 

Deelnemers aan deze workshops worden door ervaren dichters begeleid in het schrijven van een eigen gedicht over het 

Haagse gevoel. 


De gratis workshops zijn op:

- maandag 14 maart om 20.00 uur in Bibliotheek Scheveningen (Scheveningseweg 333)

- zaterdag 19 maart om 14.00 uur in de Centrale Bibliotheek (Spui 68)

- vrijdag 25 maart om 19.30 uur in Bibliotheek Nieuw Waldeck (Rossinilaan 141)

- maandag 28 maart om 13.30 uur in Bibliotheek Transvaalkwartier (Hobbemaplein 30)


Deelname is gratis, maar aanmelden is gewenst via info@poezieoppootjes.nl

Gedichten voor Poëzie Op Pootjes kunnen tot 15 april 2011 worden ingezonden.


--------------------------------

Poëzie Op Pootjes onderdeel van The Hague Festivals

Poëzie op Pootjes is dit jaar voor het eerst onderdeel van The Hague Festivals, de Haagse festivalperiode die in juni verder o.a. bestaat uit Festival Classique, The Hague Jazz, Parkpop en veel meer. Poëzie op Pootjes is erg blij met deze samenwerking! We gaan proberen om ook op deze festivals Haagse poëzie te laten zien en horen. Daarom roepen we alle deelnemers aan Poëzie op Pootjes op om óók een gedicht over een van deze festivals te schrijven, zodat die gedichten op de sites van bijvoorbeeld The Hague Festivals en de afzonderlijke festivals geplaatst kunnen worden. Mail je extra gedicht naar info@poezieoppootjes.nl, maar kijk eerst op www.thehaguefestivals.com welke evenementen allemaal deel uitmaken van de leukste maand van het jaar.--------------------------------
 
Poëzie Op Pootjes nodigt Kamerleden uit

Waar anders zou het Haagse Gevoel een belangrijke rol moeten spelen dan op het Binnenhof? Om te peilen of dat zo is, stuurde Poëzie Op Pootjes aan alle leden van de Eerste en de Tweede Kamer een uitnodiging om een gedicht in te sturen. Als eerste van een hopelijk lange reeks reageerde CDA-tweedekamer lid Pieter Omtzigt met een gedicht.

--------------------------------
 
Kees van Kooten trapt Poëzie Op Pootjes af 

Op donderdag 27 januari (Nationale Gedichtendag) is in de Centrale Bibliotheek aan het Spui in Den Haag de derde editie van Poëzie Op Pootjes afgetrapt.

Ruim 250 mensen waren getuige van een leuke avond vol nieuwe gedichten, muziek en optredens van Kees van Kooten en De Règâhs.
Een zevental dichters die na hun deelname aan eerdere edities van deze gedichteninzamelingsactie besloten tot een verdere carrière op het podium en in boekvorm traden op. Maar ook vijf nieuwe Haagse dichters, die tijdens een goedbezochte workshop eerder op de dag werden 'klaargestoomd' voor een optreden met een wel heel erg vers gedicht. 

Om 21.00 uur opende Kees van Kooten de nieuwe ronde Poëzie Op Pootjes met een symbolische handeling: hij liet de lijvige verzamelbundel van de vorige editie in een brievenbus glijden. Deze handeling sloot naadloos aan bij een hilarisch verhaal van Van Kooten, waarbij hij vertelde regelmatig na optredens zijn overtollige boeken in willekeurige brievenbussen te stoppen in de hoop dat andere mensen nog wat lol zouden kunnen beleven aan de door hem gelezen literaire werken.

Tot 15 april kan iedereen zijn of haar gedicht over het Haagse Gevoel weer insturen. Doel: zoveel mogelijk gedichten verzamelen over wat Hagenaars bezighoudt en (potentiële) kwaliteit en nieuw talent spotten. Het gaat bij Poëzie Op Pootjes nadrukkelijk niet om een wedstrijd. 

In de komende maanden zal een groot aantal workshops worden georganiseerd, waarin de nieuwe dichters onder begeleiding van professionele auteurs aan hun gedicht kunnen werken. Alle gedichten worden vervolgens gebundeld in een nieuw boek dat eind mei zal worden gepresenteerd. In de drie weken daarna zullen nagenoeg alle ingestuurde gedichten naar buiten worden gebracht - in een expositie met poëzieposters, in voordrachten op de radio, gedichten op televisie, op internet en in de krant, en in een spectaculaire theatervoorstelling op 18 juni in Theater de Regentes.

--------------------------------


Poëzie Op Pootjes trapt af met Kees van Kooten

Op donderdag 27 januari (Nationale Gedichtendag) zal 's avonds (20.00 uur) in de Centrale Bibliotheek aan het Spui in Den Haag de aftrap plaatsvinden van de derde editie van Poëzie Op Pootjes.


Na de succesvolle edities in 2005 en 2008 kunnen Hagenaars opnieuw meedoen aan het ‘gedichteninzamelings-project’ Poëzie op Pootjes. Doel: zoveel mogelijkgedichten verzamelen over wat Hagenaars bezighoudt en (potentiële) kwaliteit en nieuw talent spotten. Kees van Kooten geeft, tijdens de Landelijke Gedichtendag het startschot. Tijdens de aftrap wordt het publiek ter plekke opgeroepen een gedicht te schrijven.

Eigen verhaal
Iedere Hagenaar heeft wel een eigen verhaal over zijn of haar leven in de stad, of over zijn of haar beleving van de stad. Bij Poëzie Op Pootjes wordt iedere Hagenaar uitgenodigd dit persoonlijke 'Haagse Gevoel' te verwoorden in een gedicht! Het gaat bij 
Poëzie Op Pootjes nadrukkelijk niet om een wedstrijd. 

Van kick-off tot presentatie
In de maanden na de kick-off zal een groot aantal workshops worden georganiseerd, waarin de nieuwe dichters onder begeleiding van professionele auteurs aan hun gedicht kunnen werken. 
Alle gedichten worden vervolgens gebundeld in een nieuw boek dat eind mei zal worden gepresenteerd. In de drie weken daarna zullen nagenoeg alle ingestuurde gedichten naar buiten worden gebracht - in een expositie met poëzieposters, in voordrachten op de radio, gedichten op televisie, op internet en in de krant, en in een spectaculaire theatervoorstelling op 18 juni in Theater de Regentes. 

donderdag 27 januari 2011, 20:00 uur
Centrale Bibliotheek. Entree gratis. 

--------------------------------
 
Eerste workshop: 
27 januari in Centrale Bibliotheek


Schrijf een van de eerste gedichten over jouw Haagse Gevoel tijdens de Poëzie Op Pootjes-workshop! 

Op donderdag 27 januari kan je tijdens een anderhalf uur durende workshop onder leiding van Harry Zevenbergen en Diann van Faassen alvast een gedicht schrijven voor Poëzie Op Pootjes. Ook krijg je voordrachttips, en die kunnen best wel eens goed van pas komen, want de beste gedichten mogen 's avonds worden voorgelezen tijdens de aftrap van Poëzie Op Pootjes.

donderdag 27 januari 2011, 17:00 - 18:30 uur
Centrale Bibliotheek. Deelname gratis