Volg ons op Facebook (link)
Het project Poëzie Op Pootjes is inmiddels afgesloten. De subsidie is helaas beëindigd. Er kunnen geen gedichten meer worden ingestuurd.POËZIE OP POOTJES WERD MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:


Salah Hassan


Salah Hassan publiceerde naast poëzie meerdere toneelstukken waarvan erin Nederland vijf werden uitgevoerd en vertaalde een aantal Nederlandsedichters. De vertalingen verschenen in verschillende grote Arabische kranten. Daarnaast is hij journalist en criticus en schrijft hij voor een aantal Arabische kranten en websites.

Publicaties in Nederland:
1997 De bundel, Een rebel met een kapot kompas (tweetalig, vertaling Dr.Cees Nijland)

2001 Publicatie in literair tijdschrift De tweede ronde, Weggevlucht van het gezin en Een

2003 Publicatie van de bundel Slapen in een vreemde taal (uitgeverij Bornmeer, vertaling uit het Arabisch, Ahmed Alrikabi, H.J.de Roy van Zuydenwijn)

2005 publicatie van de bundel  ( Een oud liedje over de weiden, uitgeverij Bornmeer  vertaling uit het Arabisch Chaalan Chareef, H.J .de Roy van Zuydenwijn ) .
   
Critici over het werk van Salah Hassan:
Odonis,(Parijs) groot Arabisch dichter uit Syrië, oud-kandidaat Nobelprijs voor
Literatuur:  Salah Hassans werk is zeer vernieuwend en uniek binnen de Arabische poëzie (1989)

Dunya Poëzie Prijs: in het gedicht “Standbeeld van de dichter” staat het zelfbewustzijn van de dichter en een daaraan gekoppelde vrolijke zelfspot centraal; hij is zich ervan bewust dat het de gewone, alledaagse dingen zijn die van waarde zijn (1998)

H.J. de Roy van Zuydewijn, in De tweede ronde: het vertalen van Hassans poëzie is extra moeilijk vanwege de mysterieuze, zelfs voor Irakezen niet altijd herkenbare beeldspraak, dit houdt mede verband met het feit dat het in een dictoriaal geregeerd land onmogelijk is op onverhulde wijze de waarheid te zeggen. Waar op het bezigen van het woord “vrijheid” al een taboe rust, moet de waarheid zich wel in een camouflagepak steken (2001)
 
Prijzen
Toekenning Poëzie prijs van Irak (1991), Dunya Poëzie Prijs met het gedicht, Ik steek de boog van het duister over en wijs met mijn stok naar de dag (1996),  Dunya Poëzie Prijs met het gedicht, Standbeeld van de dichter (1998)


Lees het gedicht Hagenezen (inzending 2008)