Volg ons op Facebook (link)
Het project Poëzie Op Pootjes is inmiddels afgesloten. De subsidie is helaas beëindigd. Er kunnen geen gedichten meer worden ingestuurd.POËZIE OP POOTJES WERD MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:


Sylvia de Tombe


Sylvia de Tombe (Den Haag 1953), dichteres en beeldend kunstenaar.

Sylvia de Tombe groeide op in een kunstzinnig gezin. Beeldende kunst, muziek, dans en literatuur zijn vanaf haar vroegste jeugd prominent aanwezig geweest in haar leven. Rond 1990 is zij zich echter pas actief met (beeldende) kunst gaan bezighouden. Bij toeval kwam zij in aanraking met keramiek. Na haar opleiding, die bestond uit privé-lessen, workshops en enkele jaren Vrije Academie in Den Haag, startte zij haar eigen keramiekatelier, gaf les en exposeerde regelmatig. In 2000 schakelde zij over naar schilderen en fotografie. Bovendien was zij inmiddels begonnen met het schrijven van gedichten.
Veel van haar werk heeft met het landschap te maken: het strand, waar ze graag wandelt bij stormachtig weer, de overweldigende schoonheid van de Zwitserse Alpen en vooral ook het Ierse landschap met de rotsachtige kust, de uitgestrekte veengebieden en de Atlantische Oceaan met de vele eilanden. Ze laat zich leiden door het gevoel dat wind, zon en water bij haar oproepen.
Haar gedichten zijn warm en verrassend. Ze kiest onderwerpen als de liefde, de natuur, het vangen van woorden in verzen. Haar poëzie heeft vaak een lichte toon en haar woorden zijn zorgvuldig gekozen en aaneengeregen. Zij zet de dagelijkse wereld in een iets ander licht, met een zweem van melancholie. Een fris geluid en een originele kijk op het leven.
Het dichten beschouwt zij zelf als een geschenk, dat haar zomaar in de schoot is geworpen. Op een vakantie in de Zwitserse Alpen heeft de muze van het woord haar gegrepen en niet meer losgelaten. De drang om te schrijven heeft zij van kind af aan gehad, maar poëzie is echter pas toen, in Zwitserland, een grote rol gaan spelen.
Hoewel ook haar beeldende werk een sterk poëtische lading heeft is er een belangrijk verschil met de poëzie: de schilderijen (abstract met soms een enkel figuratief element) en de foto's spelen zich af 'rond de waarheid', de gedichten vertellen deze.
Met de bundel 'Even ben ik niet stil' (uitg. Gopher, 2005) beleefde zij haar literaire debuut. In diverse bladen zijn gedichten van haar gepubliceerd.
Meer werk van Sylvia de Tombe en nieuws over haar activiteiten kunt u vinden op haar website. Zij is lid van kunstenaarsvereniging ArtiBrak LKV.

Lees het gedicht Zomer in de stad (inzending 2008)


website