Volg ons op Facebook (link)
Het project Poëzie Op Pootjes is inmiddels afgesloten. De subsidie is helaas beëindigd. Er kunnen geen gedichten meer worden ingestuurd.POËZIE OP POOTJES WERD MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:


Immetje
(pseudoniem van E.S.L. Moen-Knoester)


Mevr. Emma Sofie Ludmilla Moen-Knoester  is Scheveningse van geboorte, kleindochter van Arie Dirk Knoester, de badman. Toen deze op 78 jarige leeftijd in juli 1933 zijn vijftigjarig jubileum vierde bij Maatschappij Zeebad (zie het boek “Scheveningen tussen twee wereldoorlogen”), kwam zij ter wereld.
Al heel jong was zij vertrouwd met schildersezel en de sfeer van een atelier, want zij kreeg
haar eerste lessen al op negenjarige leeftijd, hetgeen was te danken aan haar vader, Minnekus Knoester , die op een goede dag een hond onder het ijs aan de Haringkade redde.
    Het bleek de hond te zijn van … de adjudant van Prins Hendrik.
De familie Knoester kreeg hierdoor contacten met de zg. elitaire kringen (o.a. Dierenbescherming, voor die tijd een selectief gezelschap) en kunstenaars van wie “Immetje”, haar roepnaam op Scheveningen,  snel les kreeg, zoals Fem Poel, Henk Raab, Alfred Löb, Paul Schultze.
Vooral dierbare raadgevingen  kreeg zij van de schilder-aquarellist Ruud de Bruijn Ouboter en Ruud Penning. Mooie herinneringen heeft zij eveneens aan de ontmoetingen met o.a. Cees Verweij, Sierk Schröder, Paul Citroen en de beeldhouwer Joop van Kralingen.
Mevr. E.S.L. Moen-Knoester is inmiddels bij velen bekend (pseudoniem Immetje) als schrijfster van de wekelijkse column "Zô mar ‘preitje" in de Scheveningse Courant.
Zij houdt al gedurende ruim zeventien jaren niet alleen het dialekt in stand, maar de inhoud van haar stukjes geeft het verleden (kleine gebeurtenissen, gewoonten, gebruiken) op een diepzinnige, maar tevens vaak speelse, humoristische wijze weer.
Dit nu komt eveneens tot uitdrukking in haar schilderwerk, waarbij zij gebruik maakt van verschillende technieken: olieverf, aquarel en pastel.
Van haar “Praatjes” in de Scheveningse Courant is een drietal boekjes uitgegeven, alsmede enige bandjes. Verder:  kinderverhaaltjes, sprookjes, waarvan  twee feuilletons, nl “De  Garnalenpelsters” en “De Redersdochter” door Joop Alberti zijn  bewerkt  tot een musical en uitgevoerd door leerlingen  (groep 8) van de Oranjeschool.
Verschenen boekjes in het dialekt: Zô maer ‘n praetje (1992); Praetjies van Immetje (1996) Impressies van Immetje (2004), alsmede een gedichtenbundel (in het Nederlands) met foto’s van haar schilderijen (2004). Columns in: Museum bulletin, Praaiberichten (Hist. en Genealogische Ver. Schev), De Klinker (Wijk Overleg Scheveningen) en informatiebulletin Ouderenbond PCOB. Bijdragen aan de websites WOS, Alles Over Scheveningen en De Haagse Schatkist. Bijdrage in het Millenium Album  “Den Haag gisteren en vandaag” en in het Gedenkboek 100 jaar Haven.
 
inzending 2011: GEVOEL DEN HAAG

inzending 2008: Dorp Scheveningen